DALARNA                                                               

FEM DYGN TILL HÄST I VILDMARKEN


Trond, även kallad Tromb. Fyra ridlektioner i baken, runt trekvart på den egna hästens rygg. 

Fyra dygn, fem dagsritter, en tuff häst vars kunskaper låg på ungefär samma nivå som ryttarens.
Det var förutsättningarna när NLT:s lokalredaktör, Harii Kriikkula, antog sitt livs utmaning. 

Tillsammans med de rutinerade äventyrarna Jörgen Schwartz och Mikael Hermansson från Halland red han ut i vildmarken i november månad 2002. Tanken var svindlande för en person som aldrig utgett sig för att vara äventyrare. Men med något enstaka undantag har Harri alltid sett till att ha marginalerna på sin sida.

Förutsättningarna var inte de allra bästa. 43 år gammal, fyra ridlektioner och runt trekvart på den egna hästens rygg. 
Lägg därtill hästens blygsamma kunskaper; aningen över ryttarens nivå. 
Summan av detta ställdes mot utmaningen – min och fjordhästen Tronds inbördes och individuella utmaning – fem dagar och fyra nätter ute i vildmarken i november månad.
I några artiklar kommer det märkliga äventyret som startade i byn Kullen tisdagen den 20 november 2001 att skildras.


rid18_med

HARRY & TROND


PROVAT ALLT

Jag har provat att såväl köra som rida häst. Jag har mött och umgåtts med ett flertal andra hästar. Min rädsla har gradvis bleknat.Men det var den 56-årige före detta styckmästaren, sjömannen, musikern, skogshuggaren och hästkarlen Jörgen Schwartz som blev vändpunkten. Han hör till de skickligaste hästmänniskorna i landet. Hans "lära" är PNH – Parelli Natural Horsemanship – metoden som är så gammal att den blivit ny. Men den springande punkten i sammanhanget har inte funnit sin balans – min och Tronds relation. Det är också där problemen har bottnat, trots att jag gjort allt för uppfylla det grundläggande inom PNH – lek med hästen och jobba med dig själv. 

Att det var november var därför inte det första jag tänkte på när Jörgen Schwartz från Moatånga utanför Varberg ställde frågan:
– Du kanske vill hänga med på långritten?
Den första tanken var min ynkliga ridvana, min och Tronds ouppklarade relation. Jag tänkte inte på kylan och strapatserna som troligen väntade ute i vildmarken.
För det var ju inte frågan om en dagsritt eller två, utan om minst tre, troligen fyra hela dygn. Det vill säga fem dagsritter, vilket är längre än vad många kallar för långritt under behagligare årstider. Det som för min del överskuggade allt annat var häst-människa-relationen. Magen knöt sig av oro. I mitt inre passerade en serie av fasansfulla scener där jag krampaktigt försökte hålla mig kvar på hästryggen, eller hängde med ena foten fast i stigbygeln.
Men jag svarade ja. Jag svarade ett tveklöst ja och undrade samtidigt: "...är jag galen?”.


FÖLJA GAMLA FÄBOLEDER

Vid den tidpunkten, ett par veckor innan den preliminära startdagen, hade jag bestämt mig. Min kropp och själ hade ställt in sig på att anta mitt livs största utmaning.

Eftersom jag på det mentala planet tagit språnget tog jag in brutna ben och längre vistelse på sjukhus i beräkningen. Det blev kanske surrogatet för marginalerna som jag struntade i den här gången.
Jag ordnade fram kartor och skickade ner till Jörgen som tillsammans med den tredje ryttaren, 27-årige Mikael Hermansson från Lassa Backa strax utanför Varberg, lade upp rutten.
Någon tid att rekognoscera (reka) fanns inte. Med ledning av kartan kunde dock myrmarker och de allra svåraste branterna undvikas.
Hela rutten beräknades bli närmare 15 mil fördelat på fem dagsetapper på två till tre mil vardera. Ambitionen var att följa de gamla fäbodlederna i södra delen av Gagnefs kommun.
Det definitiva beslutet om att genomföra projektet togs veckan innan. Min uppgift blev att under helgen köra ut höbalar till de fyra etappmålen, Friluftsfrämjandets stuga i Trollebo, slogboden vid Jans-Olas fäbod, Prästbodarna och till den lilla kolarkojan cirka en halvmil sydöst om Björbo. 

För gröngölingen var det nu bara att invänta de rutinerade de rutinerade grabbarnas ankomst till Kullen.

                                            

     FÖREGÅENDE SIDA                                              Nästa sida